Alla samlingarOptimeringar
Hur du kontrollerar och minskar din hemsidas diskanvändning

Hur du optimerar din hemsidas diskanvändning

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hos Templ kan du tillfälligt överskrida det diskutrymme som ingår i din plan. Men om din användning överskrider gränsen i mer än sju dagar kommer en automatisk uppgradering att ske.

Obs: Om du överskrider 100% av diskutrymmet får du inte mer utrymme och din hemsida kan sluta fungera.

Den här artikeln guidar dig i hur du kontrollerar och minskar din diskanvändning.

Att optimera diskanvändningen är dock inte alltid nödvändigt; av bekvämlighetsskäl kan du välja att betala för extra diskutrymme, och slipper då hålla koll på din diskanvändning.

Kontrollera diskanvändning i Templ-panelen

Så här kontrollerar du diskanvändning i Templ-panelen:

1. Navigera till Hemsidor.

2. Klicka på den hemsida du vill kontrollera diskutrymmet för.

3. Det inkluderade och tillgängliga diskutrymmet visas under Diskutrymme.

Kontrollera diskanvändning i WP-Admin

Med lanseringen av WordPress 5.2 introducerades ett nytt verktyg i WP-admin, kallat “Site Health”. Där kan du kontrollera storleken på databas och WordPress-mappar.

För att kontrollera diskutrymmet i WP-admin:

1. Navigera till Verktyg i sidomenyn.

2. Välj Hälsokontroll för webbplatser.

3. Klicka på fliken Info.

4. Leta efter sektionen Filkataloger och deras storlekar.

Här hittar du detaljerad information om din hemsida, inklusive:

• WordPress-mappens storlek

• Upload-mappens storlek

• Tema-mappens storlek

• Plugin-mappens storlek

• Databasens storlek

• Total installationsstorlek

Hur du minskar diskutrymmet

Det finns flera sätt att minska ditt diskutrymme. Här är metoderna som har störst påverkan:

• Radera backuper/säkerhetskopior du inte längre behöver

• Kontrollera och rensa debug.log-filen

• Radera eller minska storleken på stora filer

• Hosta videos "off-site"

• Rensa databasen

Ta bort säkerhetskopior du inte behöver

Hur du kontrollerar och tar bort lokala Templ-backuper

Hos Templ backas dina hemsidor upp automatiskt varje dag, och utrymmet för dessa backuper räknas inte mot ditt diskutrymme. Om du däremot väljer att göra en manuell lokal backup lagras den på samma server som din hemsida, och räknas in i ditt diskutrymme. Så här kontrollerar och raderar du lokala backuper:

1. Navigera till Backuper.

2. Klicka på den hemsida du vill kontrollera backuper för. Eventuella lokala backuper visas högst upp.

För att ta bort en backup:

1. Klicka på Redigera under listan med backuper.

2. Klicka på Radera bredvid den backup du vill ta bort.

3. Klicka på Fortsätt under listan med backuper.

Hur du kontrollerar och tar bort backuper skapade med en WordPress-plugin

Många WordPress-plugins tillåter dig att skapa och hantera backuper direkt från WP-admin. Genom att gå till pluginets inställningar eller dyl. kan du hitta och radera onödiga backuper, vilket frigör diskutrymme.

Hur du rensar WordPress debug.log

Filen debug.log lagrar debug-information, inklusive fel, varningar och meddelanden genererade av WordPress, teman och plugins. Filen kan samla på sig betydande mängder data över tid och ta upp mycket utrymme. För att kontrollera och rensa debug.log-filen:

1. Navigera till mappen wp-content/uploads.

2. Om det finns en debug.log-fil hittar du den där. Om filen tar upp mycket utrymme kan du radera den. Genom att radera filen tar du bort viss historisk data, men den är inte nödvändig för att hemsidan ska fungera, så den är säker att radera.

Identifiera och ta bort eller minska storleken på stora filer

Stora filer, såsom högupplösta bilder, videos och annan media, kan snabbt förbruka det tillgängliga diskutrymme. Här är steg för att identifiera och ta bort stora filer:

Ta bort stora mediefiler

Mappen wp-content/uploads i WordPress lagrar mediefiler såsom bilder, videos och dokument som laddats upp via WP-admins mediabibliotek. Den kan innehålla oanvända filer som du kan ta bort för att minska diskutrymmet.

1. Navigera till mappen wp-content/uploads.

2. Granska uppladdade mediefiler och radera de som inte används.

Avancerat: Identifiera stora filer och mappar

Följande kommando hjälper dig att identifiera stora filer och mappar, genom att visa de med en storlek på över 10MB samt sortera dem från störst till minst:

du -ch --threshold=10MB --all --separate-dirs . | sort -rh

Minska storleken på stora bilder

Efter att du raderat filer du inte längre behöver kan du försöka optimera de stora filer som finns kvar.

Det finns flera plugins för WordPress som optimerar bilder. Men att utföra bildoptimeringar direkt på servern istället är ofta snabbare och mer effektivt. För detaljerade instruktioner, läs vår artikel om hur man utför bildoptimeringar direkt på servern med jpegoptim och optipng.

Hosta videos "off-site"

Videos är ofta stora filer som snabbt kan förbruka ditt diskutrymme. Genom att använda tjänster som YouTube eller Vimeo för att hosta dem, och sedan "bädda in" dem på hemsidan, kan du frigöra betydande diskutrymme.

​Rensa databasen

Över tid kan databaser samla på sig stora mängder onödig data såsom borttagna WordPress-inlägg och revisioner.

Det enklaste sättet att rensa databasen är att använda Templ Optimizer-plugin.

Obs! Backa alltid upp hemsidans databas innan du gör ändringar i den.

Om du vill ha tips på hur du kan minska diskutrymmet på just din hemsida, tveka inte att kontakta oss. Du kontaktar oss genom att klicka på chattikonen i nedre högra hörnet på denna sida.