Alla samlingarKom igång med TemplDomän
Konfigurera Cloudflare för Templ med eget Cloudflare-konto

Hur du installerar Cloudflare för en WordPress-sajt placerad hos Templ.

Mattias Abrahamsson avatar
Skrivet av Mattias Abrahamsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Obs! Templ har ingått partnerskap med Cloudflare, vilket gör att du kan få tillgång till Cloudflares tjänster direkt genom Templ. Lär dig hur du kan börja dra nytta av Cloudflare genom Templ redan nu.

Om du av någon anledning ändå föredrar att använda ditt eget Cloudflare-konto kan du följa guiden i denna artikel.

Introduktion till Cloudflare

Cloudflare är ett företag inom webbsäkerhet som erbjuder Content Delivery Network (CDN), DDoS-mitigering och internetbaserade säkerhetslösningar.

Cloudflares tjänster fungerar som en omvänd proxy, vilket innebär att de placeras mellan en hemsidas besökare och Cloudflare-användarens webbhotell (såsom Templ). Detta upplägg gör det enklare att snabba upp din WordPress-sajt och förbättra dess säkerhet.

Konfigurera Cloudflare

Denna guide förutsätter att du redan har ett Cloudflare-konto. Om inte kan du registrera ett gratis konto på Cloudflares hemsida.

Steg 1: Lägg till din hemsida på Cloudflare

1. Logga in på Cloudflares dashboard och klicka på + Add Site.

2. Ange din WordPress-sajts domännamn (utan "www" eller "http/https") och klicka på Add site.

3. Välj en plan. Gratisplanen funkar för de flesta användare. Klicka på Confirm Plan.

4. Vänta på att Cloudflare skannar din domäns DNS-inställningar och lägger till dem automatiskt.

Steg 2: Verifiera DNS-inställningar

• Cloudflare erbjuder två alternativ. Du kan välja deras 'CDN and protection"-tjänster, vilka snabbar upp och skyddar dina hemsidor. Eller så kan du välja att endast använda DNS. De flesta kunder föredrar det första alternativet eftersom det ger tillgång till samtliga fördelar som Cloudflare erbjuder. För att säkerställa att dina domäner är aktiverade, kontrollera att molnikonen är färgad orange.

• Om du har ytterligare poster, såsom e-post (MX-poster), kontrollera att dessa är exkluderade från Cloudflare (grå molnikon).

• Bekräfta dina inställningar och klicka på Continue. Du kan alltid ändra poster senare om det behövs.

Steg 3 - Ändra till Cloudflares namnservrar

Ändra namnservrarna för din domän så att de pekar mot Cloudflare. Du måste använda de namnservrar som Cloudflare tillhandahåller.

Cloudflare fungerar som en proxytjänst, vilket innebär att du pekar din domän mot Cloudflare. Cloudflare pekar sedan din domän (hemsida) mot Templ med hjälp av en A-record. Att uppdatera namnservrarna till att peka på Cloudflare medför ingen nedtid.

Här är ett exempel på hur Cloudflares namnservrar vanligtvis ser ut:

Observera att dina namnservrar kommer att vara annorlunda.

Nedan finns länkar till populära domänregistrarer med guider för att uppdatera namnservrar. Se till att välja "Anpassad/Custom DNS".

Tillåt upp till 24 timmar för ändringen av namnservrar att slutföras. När namnservrarna uppdaterats kommer du att få ett e-postmeddelande från Cloudflare med en bekräftelse.

Steg 4: Peka din webbplats till Templ

Om din webbplats inte redan pekade på Templ är det nu dags att göra det nu:

1. Säkerställ att din domän lagts till och kopplats till din hemsida i Templ-panelen.

2. I Cloudflare, uppdatera A-records så att den pekar på din hemsidas IP-adress - den hittar du på hemsidans översiktssida i Templ-panelen.

3. I Cloudflare, säkerställ att det finns en CNAME-post för "www" som pekar mot din domän, som i exemplet nedan.

Det var allt. Din hemsida är nu konfigurerad med Cloudflare!

Vanliga problem och lösningar

Fel "ERR_TOO_MANY_REDIRECTS"

Detta är det vanligaste problemet du stöter på när du installerar Cloudflare.

• Orsak: Inträffar när SSL är inställt på 'Flexible' mode i Cloudflare och SSL redan är konfigurerat på servern.

• Lösning: I Cloudflare-dashboarden, navigera till SSL/TLS-inställningarna och ändra Encryption mode till 'Full'.

Hantering av Cloudflare Cache

Det finns två sätt att rensa Cloudflares cache:

• Via Cloudflare Dashboard: Rensa hela cachen (Purge Everything) eller utför en "Custom Purge".

• Använda WordPress-plugin: Installera Cloudflare-pluginet för WordPress och hantera cache och inställningar direkt från WP Admin.

Installera Cloudflare-plugin för WordPress

1. Installation: Gå till WP Admin - Tillägg - Lägg till nytt, sök efter Cloudflare och installera.

2. Konfiguration: Ange din Cloudflare-epost och Global API-nyckel i plugin-inställningarna. Du kan hämta din API-nyckel under profil/api-token i Cloudflare-dashboarden. Kopiera den som säger "Global API Key." Klicka på "Spara API-uppgifter."

Några fördelar med att installera Cloudflare-plugin:

• Optimera din WordPress-sajt i ett klick

• Automatisk rensning av cache

• Ändra Cloudflare-inställningar från pluginet utan att behöva logga in på Cloudflares dashboard

• Statistik av totala antalet besökare, sparad bandbredd samt vilka hot som blockerats.

Åtkomst till Plugin-inställningar

• Navigera till Inställningar - Cloudflare i WP Admin för att hantera cache, se statistik med mera.