Bildoptimering

Hur man utför bildoptimeringar direkt på servern med hjälp av jpegoptim och optipng.

Karl avatar
Skrivet av Karl
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det finns flera plugins för WordPress som optimerar bilder. Men att utföra bildoptimeringar direkt på servern istället är ofta mycket snabbare och tillför inte "bloat" till din WordPress-databas.

Så här utför du bildoptimeringar på Templ med SSH.

Lossless optimering (rekommenderas)

Lossless betyder att det inte kommer bli någon skillnad i synlig bildkvalité, det kommer alltså inte bli försämrad kvalité på bilderna med detta alternativ.

The first step is to connect to your server using SSH.

Lossless jpg optimering

Sedan, navigera till din webrot, för att köra lossless optimering av alla jpg bilder i din 2023 uploadsmapp, kör följande kommando:

find wp-content/uploads/2023 -type f -iname '*.jpg' -exec jpegoptim --strip-all {} +

Lossless png optimization

För att köra en likadan optimering fast för png, använd detta kommando:

find wp-content/uploads/2023/ -type f -iname '*.png' -exec optipng -strip all {} +

OBS! Det tar betydligt längre tid att optimera png jämfört med jpg. Vi rekommenderar att köra png optimering när det är som minst trafik på sajten som möjligt.

Lossy optimering (mer aggressiv)

Om du vill ha ytterligare minskning av filstorleken kan du istället välja att göra en lossy optimering av dina bilder.

Lossy jpg optimering

Om du är villig att acceptera en 20% kvalitetsminskning av dina jpg-bilder, kör du bara det här kommandot:

find wp-content/uploads/2023/ -type f -iname '*.jpg' -exec jpegoptim -m80 --strip-all {} +

Lossy png optimization

optipng använder en annan kvalitetsmätning, från 0-7 och där 2 används som standard.

För att utföra en lite mer aggressiv png-optimering kan du till exempel använda kvalitetsinställning 4 så här:

find wp-content/uploads/2023/ -type f -iname '*.png' -exec optipng -o4 -strip all {}